8 leggyakoribb téma

A gluténérzékenységről általában

619
HOZZÁSZÓLÁS:

A glutén, vagy annak egyik alkotóeleme, agliadin‘ a gabonafélékben található egyik fehérje, amely az arra érzékenyeknél különböző betegségeket okoz.
A gluténérzékenység gyakran a vékonybelek bolyhainak pusztulásához vezet, melynek korai következményei a felszívódási zavarok, hasmenés, legsúlyosabb esetben, kezelés hiányában sajnos a halállal is számolni kell.

Gluténérzékenynek akkor tekintünk valakit, ha nem képes a gluténnak nevezett fehérjét megemészteni

A glutén a búza, árpa, rozs közvetlen fogyasztásával, illetve ezek tovább feldolgozott formáival kerülhet a szervezetbe (Bizonyos keresztszennyeződés révén a zabtermékek is tartalmazhatnak glutént, ezért az arra érzékenyek csak különösen tiszta, szennyeződésmentes, biozabból készült terméket fogyasszanak).

Említésre méltó , hogy az epilepsziás gyerekek körében feltűnően gyakori a gluténérzékenység, de ez elmondható a gyakran ismeretlen eredetű egyéb neurológiai zavaroknál is, mint például a mozgáskoordinációs zavarok.

Egyes becslések szerint körülbelül 150 – kórképben játszik szerepet a glutén.

Tudósok azt fejtegetik, hogy egyre több a gluténérzékenyek száma világszerte.

Különösen a civilizált társadalmak nagyvárosaiban. Egy amerikai eljárás szerint, – melyben a székletmintából mutatják ki a glutén ellen termelődő ellenanyagot, – az emberek 40-50%-a gluténérzékenységben szenved.

Egy 1960-as évektől kezdődő kutatás sorozat azt igazolja, hogy a skizofrének között is feltűnően gyakori a gluténérzékenység. A pszichózis és a gluténérzékenység között kapcsolat, összefüggés mutatható ki: A skizofrén betegek gluténmentes diétára fogva nagyobb arányban és sokkal gyorsabban javultak, mint a glutén tartalmú élelmiszereket fogyasztók.

Kutatók azt javasolják, hogy skizofrén betegeknél mindig el kellene végezni az immunológiai teszteket, hogy a glutén – vagy gliadin érzékenységet kizárják. Tekintve, hogy jó néhány korábbi vizsgálat a skizofrén betegeknél 2-30%-os gluténnal-szembeni immunreakciót regisztráltak.

A gluténérzékenyek másik nagy csoportját a lisztérzékenyek alkotják

Amikor a lisztérzékenyek glutént fogyasztanak, akkor a szervezetük antitesteket termel, ennek hatására elvékonyodik és begyullad a vékonybél nyálkahártyája. Emiatt nehézkessé válik a kalcium, vas, folsav és egyéb fontos nyomelemek felszívódása.

A gluténmentes élelmiszerekről szóló cikkünket ITT megtalálja!

619
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

73
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Login



Elfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!



Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]