8 leggyakoribb téma

Amit tudni érdemes a pohánkáról

797
HOZZÁSZÓLÁS:

A pohánkát (hajdina, tatárka, kariska), mint lisztes magvú növényt, a gabonafélék közé sorolják. Magját hántolva, kásaként fogyasztják. Lisztté őrölve tésztafélék készítésére használják. Napjainkban a korszerű élelmezésben javasolják fogyasztását. Ez növeli keresettségét.pohánka

Oroszországban és Lengyelországban lényegesen nagyobb arányban és területeken termelik, mert a népélelmezésben sokkal nagyobb a szerepe, mint például hazánkban. A „grecsnevaja kása” vagyis a hajdina- vagy pohánkakása kifejezés náluk általánosan ismert, míg nálunk ezt a fogalmat a lakosság nagy része nem is ismeri.

Takarmányként virágzásban betakarítva zölden is etethető, de csak szoktatás után vagy ízletesebb növényekkel, repcével, lucernával keverve. Előnye, hogy igen korán, vetés után 6-7 héttel már etethető. A baromfi és a lovak takarmánya a szemtermés. A mag héjában levő festékanyag hántolatlan mag etetése esetén szarvasmarháknál és juhoknál gyulladásos megbetegedést okozhat, melyet pohánkabetegségként ismerünk. Nagyobb mennyiségben etetve csökkenti a tej zsírtartalmát, íz- és színhibát okoz.

Hazánkban ezekkel a termesztés kis területe és célirányossága miatt (szerződéses magtermesztés) nem kell számolni, de jó, ha a gazdálkodó ismeri e problémakört. Pozitív tulajdonsága az, hogy értékes méhlegelő, mézelő növény. Méztermése hektáronként 60 kg körüli. Középkötött erdőtalajokon magtermése 1,5-2,7 t/ha, zöldtermése 10-12 t/ha. Laza és humuszos homokterületeken a magjának mennyisége 0,8-1,8, a zöldjéé 5-8 t/ha. Ma a gazdaságossági és versenyképességi követelmények miatt nagyobb mérvű termesztése csak a kereslet növekedésével várható.

Melyek a legfőbb hatásai?

Gyógyszeripari felhasználása iránt van kereslet. Leveles ágacskája, kicsépelt szalmája, magja a drog.

Több mint 1% rutint tartalmaz, amely védi az erek falát a szervezetben. Ez a növényi anyag együtt hat a C-vitaminnal, ami miatt jelentős a gyógyhatása.

797
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

7547
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]