8 leggyakoribb téma

Ismerje meg a gluténmentes kenyerek, sütemények és ételek készítésének módját!

577
HOZZÁSZÓLÁS:

A gluténmentes malom-és sütőipari termékek közé tartoznak a különböző kenyérféleségek, a kenyér- és süteményporok, -pelyhek, az extrudált kenyérfélék, száraztészták. gliuténmentes

Ezek előállításához a gyártók az olcsóbb kukoricalisztet, valamint a különböző cégek által előállított kenyér- és süteményporokat használják. A kenyér-, sütemény- és pudingporok kukorica-, burgonyakeményítőt , rizs- és szójalisztet tartalmaznak. 

A belőlük készített termékek jobb ízűek, jobb állagúak és egyszerűbb konyhatechnológiával állíthatóak elő.

Szigorú előírások

A kereskedelmi forgalomba csak tartós, csomagolt, kész élelmiszerek kerülhetnek, melyek címkéjén kötelező feltüntetni az összetételüket, és jelölni kell valamilyen formában a gluténmentességet is. Úgy kell csomagolni őket, hogy se a szállítás, se a forgalmazás során ne szennyeződhessenek gluténnel.

De legalább ugyanilyen kulcsfontosságú, hogy otthon is  hasonlóan szigorú szabályok szerint tároljuk az élelmiszereket, melyek betartásával újabb diétahibát előzhetünk meg

Hogyan készítsünk gluténmentes kenyeret?

A gluténmentes kenyérporokból sütést megkönnyítik az egyre több funkcióval rendelkező kenyérsütőgépek. Azonban fel kell hívni a figyelmet arra, hogy a gluténmentes kenyér soha nem lesz olyan könnyű, levegős , mint a búzalisztből készült. Ha otthon készítünk kenyeret rizs- vagy kukoricaliszt felhasználásával, akkor keményebb tésztát kapunk, mint hagyományos kenyér esetén.

A kenyér állagán javíthatunk, ha több – gyógyszertárban is kapható – szódabikarbónát vagy élesztőt adunk hozzá. Sütőport azonban gluténszennyezettsége miatt nem használhatnak a lisztérzékenyek! 

A nem azonnali fogyasztásra szánt kenyeret adagokra osztva fagyasszuk le. A kész, már tárolt kenyér élvezeti értékét javíthatjuk, ha fogyasztás előtt sütőben, mikrohullámú sütőben vagy kenyérpirítóban felmelegítjük, mivel ezek a jó csomagolás ellenére is hamar kiszáradnak. 

Gluténmente sütemények, ételek házilag

A készen kapható süteményporokból könnyen készíthetünk ízletes termékeket. Házilag főleg linzer, burgonyás, kevert tésztát és piskóta jellegű süteményeket készítsünk, melyeket alacsonyabb hőfokon és hosszabb ideig süssünk. A gluténmentes lisztből készült linzertészta– a sikér hiányából adódóan törékeny, ezért javasoljuk, hogy kisebb adagokra osztva nyújtsuk és formázzuk. 

A gluténmentes termékek listáján szereplő extrudált kenyerek és pelyhek a tízóraik, uzsonnák készítéséhez nyújthatnak segítséget. A gluténmentes száraztésztákról tudni kell, hogy ezek főzés után is valamelyest keményebbek maradnak a búzalisztből készülteknél (ne főzzük tehát túl őket).

Az ételek sűrítésére (hintés, rántás, habarás) igen jól felhasználható a kukorica-, rizs-, sárgaborsóliszt; burgonya-, rizs- és kukoricakeményítő. (Keményítőt csak abban az esetben vásároljunk, ha a csomagoláson pontosan feltüntették az alapját.)

577
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
1
  1. 2016.06.27.

    […] A gluténmentes élelmiszerekről szóló cikkünket ITT megtalálja! […]

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

75
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Login



Elfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!



Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]